Arcpajzs vírus elleni védekezéshez | Email: info@protokat.com | Telefon: 06 70 40 800 76

Az FDM (Fused deposition modeling) 3D nyomtatási technológia igen népszerű a gyors prototípusgyártás területén. Ennek oka a technológia egyszerűsége, továbbá a széles alapanyag választék. A nyomtatott testeken azonban igen gyakran észrevehető az ún. „stair-stepping”, azaz lépcsőzetes felületi rétegződés, mely igazán feltűnő tud lenni a közel vízszintes lejtőknél. Amellett, hogy ez a hatás esztétikailag sem előnyös, a mechanikai tulajdonságokat is ronthatja.

A bemutatott problémát jelenleg számos módon kezelhetjük. Csökkenthetjük a rétegvastagságot, viszont ezzel jelentősen csökkenhet a gyártás sebessége. Mivel az FDM nyomtatott termékek rétegvastagsága viszonylag nagy, így általában szükséges az utólagos, manuális kezelés. Ez történhet kémiai módszerrel (acetonnal és metil-etil-ketonnal való kezelés), vagy mechanikai megmunkálás által is (CNC marás). Az utólagos kezelés azonban mindig igen költséges, így ennek kiküszöbölésére hoztak létre egy alternatívát .

A Hamburgi Egyetem diákja, Daniel Ahlers mesterdiplomájában a lépcsőzetes rétegződés kiküszöbölésére keresett megoldást. Ehhez az open-source Slic3r szeletelőprogramot módosította úgy, hogy a program által generált építendő síkokra további nem síkban lévő rétegeket képez. Az újonnan fejlesztett algoritmus arra is figyel, hogy mivel nem síkban épít, ne ütközzön neki a már korábban felépített rétegekkel. Ezzel a módszerrel a kapott tárgyak felületi minősége jelentősen javult úgy, hogy eközben a gyártási idő nem növekedett meg jelentősen.  További előnye a módszernek, hogy a nem síkban épített rétegek növelik a termék mechanikai tulajdonságait is.

A PROTOKAT-nál elkötelezettek vagyunk az Ön termékét a leginnovatívabb eljárások alkalmazásával, a lehető legjobb minőségben előállítani. Amennyiben professzionális termék- és formatervezésre, 3D nyomtatásra, kisszériás gyártásra, vagy akár szerszámtervezésre van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal!

forrás: https://3dprintingindustry.com/news/smooth-operation-eliminates-fdm-stair-stepping-in-university-of-hamburg-study-160826/