Arcpajzs vírus elleni védekezéshez | Email: info@protokat.com | Telefon: 06 70 40 800 76

Minták homokformázáshoz

A homoköntés egy öntészeti eljárás, ahol az öntőminta homokkeverékbe préselése alakít ki öntőformát, melybe azután olvasztott fémet öntenek. Ez a folyamat különösen ki darabszámú sorozatok esetén működik jól. Automatizált berendezésekkel az eljárás nagyobb sorozatok céljára is megfelelő lehet. A homok öntőformák és öntött fém alkatrészek elkészítésének folyamata egy viszonylagosan egyszerű, sok része automatizálható, mellyel a ciklusidő lerövidíthető és a szükséges élőmunka mennyisége is csökkenthető.
Magának az öntőmintának az elkészítése azonban gyakran bonyolult, időigényes és költséges folyamat. A legelterjedtebb módja a mintakészítésnek az aluminiumból történő CNC marás. Ennek a legnagyobb hátránya jellemzően a hosszadalmas szállítási idő és a magas költségek.
Ráadásul az esetlegesen menet közben jelentkező módosítások, mint a nem megfelelő zsugorodási kompenzáció, vagy az esetleges tervezési hibák, a mintaújragyártását teszik szükségessé, amely további magas költségekkel és várakozással jár.
A tradícionális mintakészítés problémái miatt az öntészetben régóta alkalmazott technológia a 3D nyomtatás. Segítségével jelentős költségek és élőmunka takarítható meg, valamint végsősoron hozzájárul a termék gyorsabb piacra kerüléséhez.

A 3D nyomtatással készített mesterminták ideálisak ha az öntés prototípus- vagy sorozatgyártás célját szolgálja, az öntési geometria további ellenőrzést igényel, a beöntőcsatornák kialakítása finomítást igényel vagy a ha az öntendő geometria nagy méretű vagy összetett forma.
A 3D nyomtatással készített minták előnyei többek között, hogy a minta 40-70%-kal alacsonyabb költséggel elkészíthető, jelentősen rövidebb a szállítási ideje, gyorsabb a tervfinomítás lehetősége valamint hogy a megöntési pontok és megvágások utólag módosíthatóak.

Mesterdarabok

Mesterdarabok elkészítését nem csak a homokformázás mint öntészeti eljárás igényli, hanem a műgyanta alapnyagot használó ún. szilikonos öntés. Ennél az eljárásnál a rugalmas szilikon öntőminta viszonylag nagy geometriai szabadságot enged, viszont idővel elhasználódik, így legjobban néhány tíz darabos sorozatok legyártására alkalmas. A szilikon formavétel rendkívül pontosan átörökíti a mesterdarab geometriáját az öntött darabokra, így a mesterdarab gondos kimunkálást igényel a funkció/eszétika szempontjából lényeges részeken.

Minták procíziós öntéshez

A precíziós öntéshez történő mintakészítés speciális alapanyagot igényel, hiszen az eljárás során a beágyazott minta magas hőmérsékleten kiolvasztásra kerül. Ennek a kiégetésnek maradék nélkül végbe kell mennie, különben a formaüreg belső falán megtapadó szennyeződések felületi hibákat okoznak a leöntött darabokon. Precíziós öntéssel jellemzően kisméretű, részletgazdag fém alkatrészek készíthetőek el hatékonyan, így pl. a fogtechnikában, ékszeriparban széles körűen használt eljárás.

Miért válasszon minket? Tapasztalatunk, kedvező áraink és rövid határidőink meg fogják győzni!

  • Kedvező árak Egyedi vagy kis sorozatszámú termékek, orvosi műszerek alkatrészeit költséghatékonyan állítjuk elő.
  • Tapasztalat Mert építészeti és egyéb makettek gyártásában sokéves gyakorlatunk van
  • Rövid határidők Hazai viszonylatban egyedülálló gépparkkal dolgozunk, a szokásos gyártási határidőknél jelentősen gyorsabban.
  • Komplex szolgáltatások Termékeit nem csak legyárjuk, hanem szükség esetén megtervezzük, átalakítjuk, gyártási tanácsadást is nyújtunk.

Vegye fel velünk a kapcsolatot és csináljunk valami nagyszerűt, közösen.