Minták homokformázáshoz

A homoköntés egy öntészeti eljárás, ahol az öntőminta homokkeverékbe préselése alakít ki öntőformát, melybe azután olvasztott fémet öntenek. Ez a folyamat különösen ki darabszámú sorozatok esetén működik jól. Automatizált berendezésekkel az eljárás nagyobb sorozatok céljára is megfelelő lehet. A homok öntőformák és öntött fém alkatrészek elkészítésének folyamata egy viszonylagosan egyszerű, sok része automatizálható, mellyel a ciklusidő lerövidíthető és a szükséges élőmunka mennyisége is csökkenthető.
Magának az öntőmintának az elkészítése azonban gyakran bonyolult, időigényes és költséges folyamat. A legelterjedtebb módja a mintakészítésnek az aluminiumból történő CNC marás. Ennek a legnagyobb hátránya jellemzően a hosszadalmas szállítási idő és a magas költségek.
Ráadásul az esetlegesen menet közben jelentkező módosítások, mint a nem megfelelő zsugorodási kompenzáció, vagy az esetleges tervezési hibák, a mintaújragyártását teszik szükségessé, amely további magas költségekkel és várakozással jár.
A tradícionális mintakészítés problémái miatt az öntészetben régóta alkalmazott technológia a 3D nyomtatás. Segítségével jelentős költségek és élőmunka takarítható meg, valamint végsősoron hozzájárul a termék gyorsabb piacra kerüléséhez.

A 3D nyomtatással készített mesterminták ideálisak ha az öntés prototípus- vagy sorozatgyártás célját szolgálja, az öntési geometria további ellenőrzést igényel, a beöntőcsatornák kialakítása finomítást igényel vagy a ha az öntendő geometria nagy méretű vagy összetett forma.
A 3D nyomtatással készített minták előnyei többek között, hogy a minta 40-70%-kal alacsonyabb költséggel elkészíthető, jelentősen rövidebb a szállítási ideje, gyorsabb a tervfinomítás lehetősége valamint hogy a megöntési pontok és megvágások utólag módosíthatóak.

Mesterdarabok

Mesterdarabok elkészítését nem csak a homokformázás mint öntészeti eljárás igényli, hanem a műgyanta alapnyagot használó ún. szilikonos öntés. Ennél az eljárásnál a rugalmas szilikon öntőminta viszonylag nagy geometriai szabadságot enged, viszont idővel elhasználódik, így legjobban néhány tíz darabos sorozatok legyártására alkalmas. A szilikon formavétel rendkívül pontosan átörökíti a mesterdarab geometriáját az öntött darabokra, így a mesterdarab gondos kimunkálást igényel a funkció/eszétika szempontjából lényeges részeken.

Minták procíziós öntéshez

A precíziós öntéshez történő mintakészítés speciális alapanyagot igényel, hiszen az eljárás során a beágyazott minta magas hőmérsékleten kiolvasztásra kerül. Ennek a kiégetésnek maradék nélkül végbe kell mennie, különben a formaüreg belső falán megtapadó szennyeződések felületi hibákat okoznak a leöntött darabokon. Precíziós öntéssel jellemzően kisméretű, részletgazdag fém alkatrészek készíthetőek el hatékonyan, így pl. a fogtechnikában, ékszeriparban széles körűen használt eljárás.

Miért válasszon minket?

Tapasztalatunk, kedvező áraink és rövid határidőink meg fogják győzni!

Kedvező árak
Egyedi vagy kis sorozatszámú termékek, orvosi műszerek alkatrészeit költséghatékonyan állítjuk elő.
Tapasztalat
Mert építészeti és egyéb makettek gyártásában sokéves gyakorlatunk van
Rövid határidők
Hazai viszonylatban egyedülálló gépparkkal dolgozunk, a szokásos gyártási határidőknél jelentősen gyorsabban.
Komplex szolgáltatások
Termékeit nem csak legyárjuk, hanem szükség esetén megtervezzük, átalakítjuk, gyártási tanácsadást is nyújtunk.