Arcpajzs vírus elleni védekezéshez | Email: info@protokat.com | Telefon: 06 70 40 800 76

A formai tervezés folyamatainak lényeges része az egyes tervváltozatok működőképességének, megfelelőségének vizsgálata. A formatervezés egy erősen iteratív folyamat, ahol a tervező vagy tervezőcsoport jellemzően számos koncepció közül választja ki a tervezett termék vagy alkatrész formai nyelvezetét és irányvonalait, majd e mentén alakítja a terveket, összhangban a termék előre meghatározott funkcionális, gyárthatósági és egyéb követelményekkel. A tervezés folyamata manapság is a legtöbb esetben papíron kezdődik, a gyors szabadkézi rajzokvannak leginkább a tervező segítségére a formai gondolkodás folyamatának leképezésében. Ezt jellemzően 3D számítógépes modellezés követi, amely virtuális térbe helyezi a felmerülő ötleteket. Ez a fajta modellezés hatékony segítség a tervezésben, a tervek méretezésében és az alkatrészek illesztéseinek kialakításakor, valamint különböző szimulációk elkészítéséhez. A számítógép sík képernyőjén történő megjelenítés azonban szükségszerűen pont a térbeli kiterjedés valós, fizikai érzékelését nem teszi lehetővé, márpedig semmi sem lehet olyan hatékony eszközei a formai és illeszkedési ellenőrzésnek és jóváhagyásnak, mint egy kézzelfogható mintadarab a tervezett termékből vagy alkatrészből.

Bevett gyakorlata tehát a formai jóváhagyásnak a fizikai prototípusok elkészítése, erre pedig sok esetben nincs hatékonyabb gyártási mód, mint a 3D nyomtatás.

Kiállítási modellek

Egy termék fejlesztési folyamatában rendszerint jelentős, akár években mérhető idő telik el a termékötlet megszületése és a piacra kerülés időpontja között. Ebből jelentős részt – rendszerint a teljes tervezési és gyártási folyamat időben és költségben nagyobbik részét – teszi ki a gyártáshelyes műszaki tervek elkészítése, a gyártástervezés, szerszámozás, a beszállítók feltérképezése, a gyártás, az összeszerelés és a logisztika. Komoly igény van tehát olyan technológiára, amely a fenti folyamatokat megkerülve vagy éppen azokkal párhuzamosan lehetőséget biztosít a termék lehető legkorábbi időpillanatban történő valós bemutatására, akár még a gyártás megkezdése előtt. A 3D nyomtatás erre jó lehetőséget biztosít. Mivel a 3D nyomtatási technológiák jellemzően jóval kevesebb formai kötöttséggel képesek tetszőleges termék legyártására, már akár a majdani gyártástechnológiához készített gyártáshelyes 3D CAD tervek elkészítése nélkül is készíthető funkcionális, beépíthető, bemutatható mintadarab egy tetszőleges alkatrészből. Ezen mintadarabok, prototípusok megjelenésének tipikus helyei és alkalmai a különböző szakmai rendezvények, kiállítások. Ezek rendszerint szezonális rendezvények, ahol a legtöbb gyártó számára presztizskérdés, hogy legújabb termékeit, vagy éppen jelenleg is futó termékfejlesztési folyamatait bemutassa, előrevetítve a piaci előnyét a versenytársaival szemben. Egyedi prototípusok, akár funkcionális kiállítási mintadarabok gyors és jó minőségű legyártásához pedig sok esetben kulcs a 3D nyomtatás.

Prototípusok

Egy termék tervezésének már a legkorábbi szakaszaiban előtérbe kerülhetnek a 3D nyomtatási technológiával készített prototípusok. A technológia segítségével gyorsan készíthetőek a formai koncepciót validáló, kézzelfogható prototípus alkatrészek, de a 3D nyomtatás a tervezés során később, a műszaki kidolgozás folyamataiban is hathatós segítséget nyújt. Egyszerűen előállíthatóak ugyanis olyan prototípusok, amelyekkel jól tesztelhetőek az egyes alkatrészek illeszkedései és tűrései. Sőt – lévén sok esetben a majdani végtermékhez hasonló hőre lágyuló műszaki alapanyagot is használunk a nyomtatási eljárásban – funkcionális, működőképes, valós terhelésnek és felhasználási környezetnek ellenálló mintadarabok készíthetőek. És ami nagyon lényeges: Minél előbb áll elő funkcionális termék prototípusokkal egy gyártó, annál előbb tesztelheti a piacot, felhasználói és szakmai visszajelzéseket gyűjthet, majd ezek tapasztalatait hatékonyan ültetheti be a termékfejlesztés folyamatába. Amennyiben a visszajelzések alapján változtatásokat eszközöl a terveken, akkor ezek a változtatások annál kisebb költséggel járnak, minél előbb történnek meg a termékfejlesztési és gyártási ciklus teljes folyamatát tekintve.

Közösségi finanszírozás

Az utóbbi években semmi sem tudott nagyobb felhajtóerőt biztosítani kis technológiai ötletek, vállalkozások számára, mint a közösségi finanszírozás, az ún. crowdfunding elterjedése. A közösségi finanszírozás rendszerében egy internetes közösség, kollektíva közvetlenül finanszíroz olyan ötleteket, projekteket, célokat, amelyeket a közösségi finanszírozás platformjain közzétesznek a projektgazdák. Ez a közzététel egyben felhívás is támogatásra, mely során a potenciális támogatók részletesen megismerhetik a projektet és a számukra szimpatikusakat pénzzel támogathatják. A közzététel (kampányindítás) után véges idő áll rendelkezésre a megcélzott támogatási összeg összekalapozására. A közösségi finanszírozás két legnagyobb platformja a Kickstarter és az Indiegogo, mindkettőt több millió felhasználó használja havi szinten, akár projektgazdaként, akár támogatóként. Ezek az oldalak a kampányok elindításában és a támogatási összegek összegyűjtésében asszisztálnak, a kampány menedzselése és a rendszeres tudósítás a projekt állásáról a projektgazdák feladata. A közösségi finanszírozásban nagy arányban vesznek részt technológiai- és innovatív termékötletek, mint a Coolest piknikszettje, a Zano drónja, vagy a Senic multifunkciós kontrollere. A crowdfunding a közösségtől kért pénzbeli támogatáson felül számos további előnnyel bír: Globális finanszírozáshoz biztosít hozzáférést, korai piackutatást valósít meg, bevonja a felhasználókat a termék körüli tervezési folyamatokba, cégértéket hajt fel a termék korai hozzáférésével, és még sorolhatnánk. A közösségi finanszírozásból a támogatók is profitálnak: elsők között és kedvezményekkel juthatnak hozzá a támogatott termékhez, miközben egyfajta társadalmi tevékenységet végezve támogatják az innovatív ötleteket. A projekt megismerésére a potenciális támogatóknak a kampány oldalán van lehetőségük, fontos tehát, hogy itt minőségi képi- és videó anyag szerepeljen. Egy sikeres crowdfunding kampányhoz nélkülözhetetlen a termék működő prototípusának bemutatása, ennek előállítására pedig sok esetben a leggyorsabb és legköltséghatékonyabb technológia a 3D nyomtatás lehet. A legnagyobb közösség finanszírozási platformok oldalain több alkalommal sikerrel futottak már hazai projektek is. Mi magunk is számos alkalommal készítettünk olyan prototípusokat, amelyek crowdfunding projektekhez készültek, vagy éppen befektetői tárgyalásokon demonstrálták az innováció egyediségét.

Itt a Protokatnál nagy fokú rugalmassággal, magas szintű tervezői felkészültséggel, gyorsan és hatékonyan készítünk termékötletéből kézzel fogható prototípusokat, vagy akár kis darabszámú sorozatokat. Páratlanul rövid idő alatt eljuttatjuk a termékötletét a formatervezés, műszaki tervezés szakaszain keresztül a kész termékig. Egy sikeres közösségi finanszírozási kampánynak előfeltétele egy professzionális funkcionális prototípus megléte. Forduljon tehát hozzánk!

Termék- és formatervezési, valamint prototípuskészítési igényeivel kapcsolatban keressen minket elérhetőségeinken!

Miért válasszon minket? Tapasztalatunk, kedvező áraink és rövid határidőink meg fogják győzni!

  • Kedvező árak Egyedi vagy kis sorozatszámú termékek, műszerek alkatrészeit költséghatékonyan állítjuk elő.
  • Tapasztalat Mert építészeti és egyéb makettek gyártásában sokéves gyakorlatunk van
  • Rövid határidők Hazai viszonylatban egyedülálló gépparkkal dolgozunk, a szokásos gyártási határidőknél jelentősen gyorsabban.
  • Komplex szolgáltatások Termékeit nem csak legyárjuk, hanem szükség esetén megtervezzük, átalakítjuk, gyártási tanácsadást is nyújtunk.

Vegye fel velünk a kapcsolatot és csináljunk valami nagyszerűt, közösen.