Arcpajzs vírus elleni védekezéshez | Email: info@protokat.com | Telefon: 06 70 40 800 76

A műanyagipar a mai napig jellemzően vegyipari folyamatok során fosszilis alapanyagokból, kőolajból és földgázból állítja elő feldolgozható alapanyagait, majd műanyagipari feldolgozó technológiák alkalmazásával termékeit. Nem kivétel ezalól a 3D nyomtatás sem, hiszen a sztereolitográfiában általánosan alkalmazott akrilát származékok, vagy az FDM technológiában alkalmazott ABS ugyancsak fosszilis alapanyagokból állítható elő. Találkozhatunk persze kivételekkel is, mint például az FDM technológia politejsav alapanyaga, mely manapság már igen elterjedtnek mondható a piacon.

A nem megújuló alapanyagok kiváltása megújuló, zöld alapanyagokkal mindig nemes cél. A svéd Chalmersi Műszaki Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert, mely segítségével falisztből nanocellulóz gélt állítottak elő, mely már 3D nyomtatásra alkalmas. A kutatók a fa természetes struktúráját alapul véve, méhsejtszerűen építették fel a nyomtatott testeket, így a kapott termék sűrűségét is sikerült minimalizálni.

A nyomtatott termékeken végzett tesztek alátámasztják, hogy az előállított alapanyag leginkább csomagolóipari felhasználásra lehet alkalmas, de emellett akár bútorok, építőipari elemek előállítása is megvalósítható segítségével. A kutatócsoport vezetője, Gatenholm professzor szerint „A termékek ilyen módon történő előállítása nagymértékben csökkenti a felhasznált alapanyag mennyiségét és a károsanyag kibocsátást egyaránt.”

A kutatók úgy hiszik, hogy a cellulóz kitűnő oxigén-záróképessége és a 3D nyomtatási technológiák együtt lehetővé teszik ultrakönnyű, légzáró csomagolás előállítását. Az Európai Űrügynökség és a NASA egyaránt érdeklődnek az új alapanyag iránt, hiszen egy űrutazás vagy űrbázis létrehozása során ilyen módon a növényi termékek egészen újszerűen lennének feldolgozhatók.

A PROTOKAT is igen elkötelezett bolygónk megóvása mellett, emiatt ügyfeleink bármikor kérhetik megálmodott terméküket politejsav alapanyagból is. Amennyiben professzionális termék- és formatervezésre, 3D nyomtatásra, kisszériás gyártásra, vagy akár szerszámtervezésre van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal!

forrás: https://3dprintingindustry.com/news/3d-printing-with-wood-based-inks-create-new-sustainable-products-157957/