Arcpajzs vírus elleni védekezéshez | Email: info@protokat.com | Telefon: 06 70 40 800 76

Ír kutatók új eljárást fejlesztettek ki, mely segítségével egyszerre többféle hatóanyagot tartalmazó tabletta állítható elő. A módszer egyszerre alkalmazza az FDM 3D nyomtatás és a mikrofröccsöntés technológiákat. A 3D nyomtatás miatt a tabletták alakja, mérete, és a hatóanyag dózisa is személyre szabható, így a páciens igényei az eljárással teljes mértékben kielégíthetők.

A személyre szabhatóság mellett az előállított gyógyszerek nagy előnye, hogy a megfelelően kiválasztott biokompatibilis, biológiailag lebomló polimerből készített piruláknál a hatóanyag leadása kontrollálható, azaz a beteg szervezetében lassabban szívódik fel az orvosság. Ezzel nem csak a gyógyszerek beszedése közötti idő növelhető, hanem a szükséges hatóanyag mennyisége is csökkenthető.

A kutatók 3D nyomtatott inzerteket készítettek hidroklorotiaziddal, egy gyógyszerrel, amelyet magas vérnyomás és duzzanat kezelésére használnak. Mikro-fröccsöntéssel egy másik réteget is előállítottak, lovastatin-nel töltötték fel, mely egy a szív-érrendszeri betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszer.

Az így elkészített kétrétegű tablettákban a hatóanyag mennyisége szoftveresen módosítható. „Attól függően, hogy milyen beállításokat adunk meg, teljesen különböző gyógyszerprofilokat kapunk. Két kattintással elérhető, hogy a tabletta 6 óra vagy 3 nap alatt fejtse ki hatását a szervezetben – a beteg igényeitől függően.” – mondta Evert Feunmayor, az Athlone Technológiai Intézet (AIT) doktorandusza.

Jelenleg a kutatók a tabletták gyártásának felgyorsításán dolgoznak, mivel a kidolgozott technológiával négy órát vesz igénybe, amíg 30 tablettát kinyomtatnak. Ehhez képest a hagyományos gyógyszerformulázási technológiákkal több ezer tablettát lehet készíteni egy órán belül.

forrás: https://3dprintingindustry.com/news/ait-combines-3d-printing-and-injection-molding-to-make-medication-easier-to-swallow-160622/